prawdopodobieństwo
luk20: Rzucam kostką do gry do wyrzucenia 6−stki. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych. Oblicz
prawdopodobieństwo:
a)rzucaliśmy parzystą ilość razy
b)rzucaliśmy mniej niż 5 razy.
Ω={6,06,006,....,00..006,....} − pozostałe ściany traktuję jako 0
jaka będzie lΩl=? robiliśmy coś na ćwiczeniach że to jest suma poszczególnych prawdopodobieństw
i potem przechodzimy do granicy.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑∞k=1 pk= |
| + |
| +.... |
| +.... |
| | 6 | | 62 | | 6k | |
| | a | | 1 | |
Jest to szereg geometryczny czyli suma jego to |
| przy lql<1, więc |
| |
| | 1−q | | 5 | |
15 mar 17:19
luk20:
16 mar 02:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 51 | |
niby dlaczego osiągnięcie 06 dla Ciebie to |
| ... a nie |
| |
| | 62 | | 62 | |
| | 5k−1 | |
wzór ogólny na pk = |
| |
| | 6k | |
przecież ∑p
k = 1 ... musi ... jest to nieskończony ciąg zdarzeń elementarnych

nie ma
zdarzenia przeciwnego (poza .... w nieskończoność nie wypadnie 6) .. dodatkowo takie
doświadczenie jaki ma rozkład
b) P(B) = ∑
15 U{5
k−1{6
k} = ... to sobie policz
16 mar 07:03
luk20: Powiem tak − dla mnie śmieszne jest, że my musimy sami rozwiązywać zadania nie mając podanej
jakiejkolwiek teorii... To jest rozkład dyskretny? Jeśli nie to nie mam pojęcia jaki...
| | 1 | |
Chyba już rozumiem o co chodzi z tą 06 − wyrzucenie 0 to jest tak jakby 5* |
| no i jeszcze |
| | 6 | |
| | 1 | |
razy |
| ,czyli trafienie 6, tak? Ja to potraktowałem jak rzut monetą... a ten wzór ogólny |
| | 6 | |
to skąd się wziął?
16 mar 12:18