Oblicz następujące granice
robson: x→2
26 sie 21:16
Bogdan:
Zastosuj wzory skróconego mnożenia i skróć ułamek
26 sie 21:18
robson: prosze o pomoc bo sobie nie radze
26 sie 21:53
Bogdan:
Nie wierzę, że rozwiązując zadania z analizy matematycznej, nie znasz wzorów
skróconego mnożenia: a2 − b2 i a3 − b3.
26 sie 22:08
robson: (a−b)(a2+ab+b2)
26 sie 22:12
robson: kosmosy mi wychodzą

?
26 sie 22:16
Miś: Napisz co zrobiłeś, znajdziemy błąd i poprawimy.
26 sie 22:36
Basia: Zlituję się:
x
3−8 = (x−2)(x
2+2x+4)
x
2−4 = (x−2)(x+2)
| | (x−2))x2+2x+4) | | x2+2x+4 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
| | 22+2*2+4 | | 4+4+4 | | 12 | |
limx→2 f(x) = |
| = |
| = |
| =3 |
| | 2+2 | | 4 | | 4 | |
27 sie 00:20
robson: dzieki
27 sie 18:09