matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
mala2:
Oblicz \int\frac{2x−3}{(2x+3)
4
}dx Proszę o pomoc − zapis jest w LATEX
2x−3
całka
dx
(2x+3)
4
Inaczej nie umiem.
15 mar 16:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1:
2x−3
2x+3 − 6
1
6
=
=
−
(2x+3)
4
(2x+3)
4
(2x+3)
3
(2x+3)
4
rozdzielasz na różnicę dwóch całek ... i albo od razu rozwiązujesz ... albo robisz w nich podstawienie t = 2x+3 ; dt = 2dx
15 mar 16:53
mala2:
Dziękuję.
15 mar 18:08
bb:
15 mar 18:13