matematykaszkolna.pl
Analiza Kipic: Troche Analizy nie zaskodzi Mam jutro test ze studium talent i mam pytanie bo tego zadania nie ogarniam moze mi ktos przyblizyc jak to sie robi : Które z podanych funkcji są na? Dlaczego? a) f : R → (0,∞), f(x) = x2 ( jeden przyklad , jak ktos mi pomoze go zrobic reszte sprobuje sm ogarnac) Prosze o wyjasnienie jak to robic bo generalnie wiem co to na ale nie umiem tego wykorzystac Z góry dziekuje
15 mar 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna: pytanie za 100pkt ... czy wiesz co to jest funkcja 'na'
15 mar 16:45
Artur_z_miasta_Neptuna: proszę byś mi tu napisał własnymi słowami co to oznacza
15 mar 16:46
Kipic: rysunekwiec wlasnymi slowami to tak ja ogarniam tylko mi sie tu nie smiac ; poprostu gdy mamy np : A−to jest ziór argumentów a B − to jest zbiór wartosci f(a)=b w zbiorze A oznaczam poszczegolne punkty malym a w B male b to f : A−−−>B jest "na" poniewaz funkcja f jest odwzorowaniem zbioru wartosci " na" jesli b∊B i a∊A iumiem robic prste przyklady np f(x) = x2 f : [−1;1] to rysuje wiec jest "na" [0;1] wiec to "na" to jest odwzorowanei niewiem czy dobrze ogarniam wiec sie pytam
15 mar 16:55
Kipic: ale juz jak jest z f : R → (0,∞) to nie umiem
15 mar 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna: a tam nie ma przypadkiem f:R −> <0;)
15 mar 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna: a tak na chłopski rozmów −−− funkcja przyjmuje KAŻDĄ wartość ze zbioru B
15 mar 17:01
Kipic: jest f : R → (0,∞)
15 mar 17:03
Kipic: rysunekto rysunek tak chyba wyglada ale czy ona jest na skoro jedna strona jest bez
15 mar 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna: jedna stron jest bez nie bardzo rozumiem. funkcja jest 'na' gdy każdy element zbioru B jest przyjmowany przez odwzorowanie jakiegoś elementu ze zbioru A na kwantyfikatorach: ∀y∊Bx∊A f(x) = y jak wykazać, że f:R−> (0,) ; f(x) = x2 jest 'na' najprościej poprzez wykazanie, że: 1) jest to funkcja rosnąca na przedziale (0,) 2) jest to funkcja ciągła na tym właśnie przedziale 3) f(0) = 0 z tego wynika ... że funkcja f(x) = x2 przyjmuje każdą wartość ze zbioru B=(0,)
15 mar 17:12
Kipic: kwalifikatorow nie mialem na wukladach wiec o nich nic nie wiem ale reszte rozumiem dzieki i jak tak bede pisac np slownie to tez bedzie dobrze i zalicza mi ?
15 mar 17:13