Analiza
Kipic: Troche Analizy nie zaskodzi
Mam jutro test ze studium talent
i mam pytanie bo tego zadania nie ogarniam moze mi ktos przyblizyc jak to sie robi :
Które z podanych funkcji są na? Dlaczego?
a) f : R → (0,∞), f(x) = x
2 ( jeden przyklad , jak ktos mi pomoze go zrobic reszte sprobuje sm
ogarnac)
Prosze o wyjasnienie jak to robic bo generalnie wiem co to na ale nie umiem tego wykorzystac
Z góry dziekuje
15 mar 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie za 100pkt ... czy wiesz co to jest funkcja 'na'
15 mar 16:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
proszę byś mi tu napisał własnymi słowami co to oznacza
15 mar 16:46
Kipic:

wiec wlasnymi slowami to tak ja ogarniam tylko mi sie tu nie smiac ;
poprostu gdy mamy np :
A−to jest ziór argumentów
a B − to jest zbiór wartosci
f(a)=b w zbiorze A oznaczam poszczegolne punkty malym a w B male b
to f : A−−−>B jest "na"
poniewaz funkcja f jest odwzorowaniem zbioru wartosci " na" jesli b∊B i a∊A
iumiem robic prste przyklady np
f(x) = x
2
f : [−1;1] to rysuje
wiec jest "na"
[0;1]
wiec to "na" to jest odwzorowanei niewiem czy dobrze ogarniam wiec sie pytam
15 mar 16:55
Kipic: ale juz jak jest z f : R → (0,∞) to nie umiem
15 mar 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tam nie ma przypadkiem f:R −>
<0;
∞)
15 mar 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak na chłopski rozmów −−− funkcja przyjmuje KAŻDĄ wartość ze zbioru B
15 mar 17:01
Kipic: jest f : R → (0,∞)
15 mar 17:03
Kipic:

to rysunek tak chyba wyglada ale czy ona jest na skoro jedna strona jest bez
15 mar 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
jedna stron jest bez

nie bardzo rozumiem.
funkcja jest 'na' gdy każdy element zbioru B jest przyjmowany przez odwzorowanie jakiegoś
elementu ze zbioru A
na kwantyfikatorach:
∀
y∊B ∃
x∊A f(x) = y
jak wykazać, że f:R−> (0,
∞) ; f(x) = x
2 jest 'na'

najprościej poprzez wykazanie, że:
1) jest to funkcja rosnąca na przedziale (0,
∞)
2) jest to funkcja ciągła na tym właśnie przedziale
3) f(0) = 0
z tego wynika ... że funkcja f(x) = x
2 przyjmuje każdą wartość ze zbioru B=(0,
∞)
15 mar 17:12
Kipic: kwalifikatorow nie mialem na wukladach wiec o nich nic nie wiem ale reszte rozumiem dzieki

i jak tak bede pisac np slownie to tez bedzie dobrze i zalicza mi

?
15 mar 17:13