Funkcja z wartością bezwzględną
Grześ: Witam. Mam takie zadanko do rozwiązania, a jest dla mnie za trudne. Nie wiem od czego zacząć,
bo nie rozumiem wartości bezwzględnych.
Dana jest funkcja f(x)=|
12x+2|+|
32x−3|−5
a) Napisz wzór funkcji bez użycia symbolu wartości bezwzględnej.
b) Narysuj wykres funkcji f.
c) Podaj zbiór wartości funkcji g(x)=|f(x)|−3.
d) Zapisz wzór funkcji h(x)=
|f(x)|f(x) bez użycia symbolu wartości bezwzględnej i narysuj
jej wykres.
Wiem, że dużo, ale może ktoś rozwiążę

W nagrodę cukierek.
Pozdrawiam.
15 mar 16:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc zacznijmy od podstaw:
def:
| | ⎧ | x ; gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎩ | −x ; gdy x<0 |
|
innymi słowy |x| to liczba ≥0
gdy wartość pod wyrażeniem jest dodatnia to |x| = x <−−− dodatnia = dodatniej
gdy wartość pod wyrazeniem jest ujemna to |x| = −x <−−− dodatnia =
− ujemna czyli
dodatnia
rozumiemy jak na razie
15 mar 16:44
Grześ: No niby tak, ale skąd mam wiedzieć, że w pierwszym przypadku tego zadania pod wartością będzie
liczba dodatnia. Nie wiem jakie jest x, więc nie wiem jak opuścić wartość.
15 mar 20:42
Aga1.: Np.
To co jest pod wartością bezwzględną przyrównaj do 0 i rozwiąż dwa równania. Rozwiązania
zaznacz na osi liczbowej i rozpatruj w trzech przedziałach.
15 mar 21:02
Aga1.:

| | 1 | |
y= |
| x+2 −−−kolor różowy |
| | 2 | |
| | 3 | |
y= |
| x−3 −−kolor niebieski |
| | 2 | |
1) Gdy x<−4, to I1/2x+2I=−1/2x−2
I3/2x−3I=−3/2x+3
2) x∊<−4,2)
I1/2x+2I=1/2x+2
I3/2x−3I=−3/2x+3
3) gdy x≥2
I1/2x+2I=1/2x+2
I3/2x−3I=3/2x−3.
15 mar 21:09
Mila:
| | 1 | | 3 | |
f(x)=| |
| x+2|+| |
| x−3|−5 |
| | 2 | | 2 | |
Artur dał wskazówkę, abyś zbadał.
| | 1 | | 1 | |
1) |
| x+2≥0⇔ |
| x≥−2⇔x≥−4 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
| |
| x+2|= |
| x+2 dla x≥−4 |
| | 2 | | 2 | |
x<−4
| | 1 | | 3 | |
f(x)=− |
| x−2+(− |
| x)+3−5⇔f(x)=−2x−4 |
| | 2 | | 2 | |
x∊<−4,2)
| | 1 | | 3 | |
f(x)= |
| x+2− |
| x+3−5⇔f(x)=−x |
| | 2 | | 2 | |
x≥2
| | 1 | | 3 | |
f(x)= |
| x+2+ |
| x−3−5⇔f(x)=2x−6 |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 21:17
Grześ: Dzięki wszystkim za podpowiedzi, już rozumiem. Do podpunktu c wszystko czaję. Tam wyjdzie Zw:
x≥−3. Tylko nie wiem co mam zrobić z podpunktem d. Niby coś tam kombinuję tak samo w kilku
przypadkach, ale jak zapisać ten wzór funkcji? W sensie widzę o co chodzi, ale nie potrafię
zapisać, żeby dostać prawidłowe punkty.
5 kwi 17:13
Grześ: No i jak wykres narysować.
5 kwi 17:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ,że:
jeżeli f(x) >0 to |f(x)| = f(x)
jeżeli f(x) = 0 to
| |f(x)| | |
| nie istnieje (mianownik nie może być =0) |
| f(x) | |
jeżeli f(x) <0 to |f(x)| = −f(x)
i koniec
5 kwi 17:18
9 kwi 16:33