Ciężkie zadanie z ciągów
S_0: n√10100 −
n√110100
No i z tego muszę policzyć granicę gdy n zmierza do nieskończoności. Dodam, że ma to coś
wspólnego z twierdzeniem o 3 ciągach ale nie wiem co
15 mar 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to samo ale bez pierwiastka tylko w formie 1/n ... wizualnie będzie łatwiej dla nas
15 mar 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
tw. 0 3 ciągach
jeżeli znajdziesz dwa takie ciągi an i cn, że:
an ≤ bn ≤ cn
oraz lim an = lim cn = 'g'
to także lim bn = g
(gdzie bn −−− ciąg którego granicy szukasz)
15 mar 16:28
S_0: Ok, to twierdzenie znam ale nie umiem go zastosować w tym konkretnym przypadku.
15 mar 16:35
Janek191:
lim n√a = 1 , dla a > 0
n→∞
zatem
lim [ n√10100 − n√101100 ] = 1 − 1 = 0
n→ ∞
15 mar 16:49
S_0: Najprostsze rozwiązania czasem najlepsze... Dziena.
15 mar 16:51
Fixed: 1
15 mar 17:05