Pomóżcie proszę nie rozumie matmy:(
Monika: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. O wysokości dwa razy dłuższej niż krawędź jego
podstawy. Oblicz sinus kata nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego
podstawy.
15 mar 16:11
Janek191:
a − długość boku trójkąta
h − wysokość ostrosłupa
Mamy
h = 2 a
oraz
h
1 − wysokość trójkąta równobocznego
więc
Niech
oraz
| | √3 | | 1 | | 13 | |
l2 = x2 + h2 = [ a |
| ]2 + ( 2a)2 = |
| a2 + 4 a2 = |
| a2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
l =
√ 133 a
| | h | | 2a | | 12 | |
sin α = |
| = |
| = 2 √313 = √ |
| |
| | l | | √ 133 a | | 13 | |
=================================
15 mar 17:19
monika: dziękuję ślicznie
15 mar 19:59
Bogdan:
| | 1 | |
R = |
| a√3 /*√3 ⇒ a = R√3 i 2a = 2R√3 |
| | 3 | |
b =
√4a2 + R2 =
√12R2 + R2 = R
√13
| | 2a | | 2R√3 | | 2√39 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | b | | R√13 | | 13 | |
16 mar 23:30