Dwa miejca zerowe mniejsze od 6
Małysz: Witam. Potrzebna mi pomoc w zadaniu. Do pewnego momentu zrobiłem, ale nie wiem jak zakończyć
zadanie. Proszę o dokładne rozwiązanie, byłbym bardzo wdzięczny.
Dana jest funkcja f(x)=x2−kx−2k2. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których
funkcja ma dwa rożne miejsca zerowe mniejsze od 6.
Założenia mam takie: x1, x2<6, Δ>0, f(6)>0, xw<6
Δ=9k2, to jest większe od 0 dla każdego k∊R
x1=k, x2=2k
xw<6
xw=−b2a=k2, więc k<12
Co dalej?
15 mar 16:06
Aga1.: 1)Δ>0 gdy 9k2>0 odp. k∊R\{0}
2) xw<6 , gdy k<12 ( jest ok.)
3) f(6)>0
36−6k−2k2>0
rozwiąż tę nierówność i wyznacz część wspólną tych trzech warunków.
15 mar 16:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... dla k=0 także Δ=0
źle wyliczone miejsca zerowe (2k) i (−k) wychodzą
15 mar 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
z miejsc zerowych:
2k<6 −> k<3
−k < 6 −> k>−6
15 mar 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
warunek na wierzchołek zbyteczny −−− warunki na miejsca zerowe załatwiają sprawę
15 mar 16:16
Małysz: Dzięki! Czyli wynik ostateczny to k∊(−6;3)\{0}?
15 mar 16:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
15 mar 16:25
Małysz: Dziękuję

Mega szybko i zrozumiale.
15 mar 16:26