Zbadaj czy istnieją granice
robson: Przyklad 1
x→0
Przykład 2
x→0
Przykład 3
26 sie 21:12
robson: x→0
26 sie 21:13
Basia:
ad.1
x→0+ ⇒ x→0 ∧ x>0 ⇒ limx→0+ 1x = +∞
x→0− ⇒ x→0 ∧ x<0 ⇒ limx→0− 1x = −∞
limx→0+ 1x ≠ limx→0− 1x
czyli limx→0 1x nie istnieje
26 sie 21:45
Basia:
ad.2
x→0+ ⇒ x2→0 i x2>0 ⇒ limx→0+1x2 = +∞
x→0− ⇒ x2→0 i x2>0 ⇒ limx→0−1x2 = +∞
limx→0+1x2=limx→0−1x2=+∞
czyli limx→01x2 istnieje i = +∞
ad.3
x→0− ⇒ x→0 i x<0 ⇒ 1x → −∞ ⇒ 21/x → 0 ⇒ limx→0−21/x=0
x→0+ ⇒ x→0 i x>0 ⇒ 1x → +∞ ⇒ 21/x → +∞ ⇒ limx→0+21/x=+∞
limx→0−21/x≠limx→0+21/x
czyli limx→021/x nie istnieje
26 sie 21:51
robson: dziekuje za błyskawiczna pomoc
26 sie 21:55