Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość prostopadłościanu
Monika:
1. Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratu tworzy z wysokością tego prostopadłościanu
kąt o mierze 30○ . Wysokość tego prostopadłościanu wynosi 8. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego prostopadłościanu.
2. Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością
graniastosłupa kąt o mierze 60○ . Krawędź podstawy ma długość równą 12. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa
15 mar 15:58
15 mar 16:00
Anka:
15 mar 22:49
Anka:

B
8=a
√2
a=4
√2=|AB|
|AC|=8
√2
4
√2=a
√2 − bo |AB| jest przekątną podstawy−kwadratu
a=4
V=16*8= 128
tamten rys jest zly
15 mar 23:03