Janek191:
a
3 = a
1 + 2 r
a
5 = a
1 + 4r
a
2 = a
1 + r
a
10 = a
1 + 9r
Mamy
( a
1 + 2r)
2 + ( a
1 + 4r)
2 = 50
a
1 + r + a
1 + 9r = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 a
1 = 20 − 10 r / : 2
a
1 = 10 − 5 r
−−−−−−−−
więc
( 10 − 5 r + 2r)
2 + ( 10 − 5 r+ 4r)
2 = 50
( 10 − 3 r)
2 + ( 10 − r)
2 = 50
100 − 60 r + 9 r
2 + 100 − 20 r + r
2 = 50
10 r
2 − 80 r + 150 = 0 / : 10
r
2 − 8 r + 15 = 0
Δ = ( −8)
2 − 4*1*15 = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
| | 8 − 2 | | 8 + 2 | |
r = |
| = 3 lub r = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
więc
a
1 = 10 − 5*3 = − 5 lub a
1 = 10 − 5*5 = − 15
Mamy dwa ciągi :
1) a
1 = − 5 , r = 3
2) a
1 = − 15, r = 5
====================
1)
a
1 = − 5 , r = 3
a
100 = a
1 + 99*r = − 5 + 99*3 = − 5 + 297 = 292
więc
S
100 = 0,5*( a
1 + a
100 )*100 = 50* ( − 5 + 292) = 50*287 = 14 350
====================================================
2)
a
1 = − 15, r = 5
a
100 = a
1 + 99*r = − 15 + 99*5 = − 15 + 495 = 480
więc
S
100 = 0,5 *( − 15 + 480 )*100 = 50 *465 = 23 250
========================================