Punkt C (1;-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC.
pomocy: Punkt C (1;−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y=−x+4. Oblicz pole
trójkąta ABC.
15 mar 15:29
Aga1.:

Równanie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez punkt C
Oblicz długość wysokości CD tego trójkąta
ICDI=3
√2
Ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym oblicz długość boku a=2
√6
Punkt leżący na danej prostej ma współrzędne A(−x,−x+4)
a=IACI
wykorzystaj wzór na długość odcinka.
15 mar 15:49