trygonometria
pomóżcie: Wyznacz funkcje trygonometryczne kąta α (sinα,cosα,tgα,ctgα) między odcinkiem OM łączącym
początek układu współrzędnych z punktem M i osią OX gdy:
A) M=(3,4)
B) M=(5,12)
C) M= (√2,√3)
D) M= (1/2,2,3)
prosze o pomoc bo nie wiem o co tu chodzi ani jak robić
15 mar 14:56
Ajtek:

OM=r
y=4
x=3
Z tw. Pitagorasa r=
√x2+y2
Pozostałe analogicznie.
15 mar 15:02
pomóżcie: czyli jak to będzie
przykład A:
OM=r
y=4
x=3
sinα= 4/OM
cosα=4/OM
tgα=4/3
ctgα= 3/4
tak?
i tak zostawić?
15 mar 15:07
Ajtek:
Policz jeszcze dł. odcinka |OM|

.
15 mar 15:08
pomóżcie: |OM|= √9+16=5
tak?
15 mar 15:10
Aga1.: tak.
15 mar 15:13
pomóżcie: i mam tak pisać że np. sinα=4/OM

tak dziwnie?
a rysunek też jest potrzebny w tym zadaniu czy nie?
15 mar 15:16
Aga1.: Rysunek jest pomocniczy.
15 mar 15:22
pomóżcie: A czemu za OM podkładasz 5? z czego to się bierze?
15 mar 15:25
pomóżcie: aha juz wiem....
i mam tylko wypisać te sin,cos itd.
wraz z odcinkiem OM? tak?
15 mar 15:26
Aga1.: a)Przecież obliczone jest
M(3,4)
z tego x=3,y=4
IOMI=r=√x2+y2=√32+42=√9+16=√25=5.
15 mar 15:28
Ajtek:
Witaj
Aga1. 
. Nie było mnie chwilę, dzięki za pomoc
15 mar 15:29
Aga1.: | | y | |
sinα= |
| −−−to jest definicja |
| | r | |
| | 4 | |
sinα= |
| −−−a to rozwiązanie z przykładu a) |
| | 5 | |
15 mar 15:30
Aga1.: | | x | |
Cześć Ajtek, bardzo ładnie wytłumaczyłeś, tylko cosα= |
| . |
| | r | |
15 mar 15:32
pomóżcie: przykład B:
r=13
sinα=12/13
cosα=5/13
tgα=12/5
i to jest rozwiązanie tego przykładu?
15 mar 15:33
Ajtek:
Literówka
Aga1. Robiłem kopiuj wklej i nie zmieniłem
15 mar 15:35
Ajtek:
Tak, tylko jeszcze ctgα podaj.
15 mar 15:37
pomóżcie: a przykład C:
r=√5
sin= √3/√5
cos=√2/√5
tg=√3/√5
dobrze?
15 mar 15:37
Aga1.: b) ok.
@Ajtek.Ja wiem i Ty wiesz, ale pomóżcie niekoniecznie.
15 mar 15:39
pomóżcie: B)
ctgα = 5/12
C)
ctg=√2/√3
15 mar 15:39
Ajtek:
Tak, tylko usuń niewymierność z mianownika.
15 mar 15:40
Ajtek:
Tak, wiem Aga

. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę
15 mar 15:41
pomóżcie: będę mieć problem.... bo nie wiem jak
15 mar 15:42
pomóżcie: a jak zrobić przykład c? z tymi ułamkami?
15 mar 15:43
Ajtek:
| √3 | | √3 | | √5 | | √15 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
15 mar 15:45
pomóżcie: w tym przykładzie c to muszę z każdego usunąc niewymierność czy tylko z tg?
15 mar 15:48
Aga1.: c) źle zapisany tg. Zwykle usuwa się niewymierność z mianownika.
15 mar 15:52
pomóźcie: dlaczego źle zapisany
15 mar 15:55
Aga1.: | | y | | √3 | | √3 | | √2 | | √6 | |
tgα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| . |
| | x | | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
15 mar 15:58