tablice
a.m: Odczytaj z tablic i podaj z dokładnością do części tysięcznych wartość:
a) sin240
to będzie 4,067? czy 0,41
czy jak?
15 mar 13:53
a.m: czy 4,100?
15 mar 13:54
Kaja: 0,407
15 mar 13:56
a.m: dlaczego?
15 mar 13:56
Kaja: bo tak pisze w tablicach. a skoro ma byc z dokładnością do części tysięcznych to znaczy że ma
miec trzy miejsca po przecinku
15 mar 13:58
a.m: a cos380 to będzie po zaokrągleniu 0,778?
15 mar 14:00
a.m: sorry cos390
15 mar 14:00
Kaja: cos390≈0,777
15 mar 14:01
a.m: a tg700 to będzie 2,747?
15 mar 14:04
Kaja: 2,748 zaokrąglamy w górę tą siódemkę, bo za nią jest 5, a od piątki do dziewiątki zaokrąglamy w
górę.
15 mar 14:07
a.m: to ctg61
0 to będzie 0,554
15 mar 14:11
Kaja: tak
15 mar 14:12
a.m: a do części setnych
sin240 to będzie?
i wytłumacz mi to tak jak w tysięcznych jakbyś mogła
15 mar 14:14
Kaja: jeśli zaokrąglamy do częci setnych tzn. że zaokrąglamy do dwóch miejsc po przecinku. reguły
zaokrąglania sa takie same tzn teraz patrzysz co stoi na trzecim miejscu po przecinku i jesli
jest to 5 lub jakaś większa cyfra to zaokrąglasz w górę.
czyli sin240≈0,41 (na trzecim miejscu stało 6 czyli cyfra większa od 5 więc w górę
zaokrąglamy)
15 mar 14:19
aniabb: tak naprawdę jak jest 5 to zaokrągla się do parzystej, ale tej reguły to tylko najstarsi
inżynierowie przestrzegają
15 mar 14:23
a.m: cos210 = 0,93
tg260=0,44
ctg660= 045
sprawdź mi czy dobrze
15 mar 14:23
Kaja: tg260 jest źle. pozostałe dobrze. jeszcze raz odczytaj z tablic tg260
15 mar 14:25
a.m: tg26
0 = 0,49
15 mar 14:26
Kaja: tak
15 mar 14:28
a.m: ok dzięki.
a orientujesz się o co chodzi w takim zadaniu:
Zapisz sumę kwadratów oraz ilor sinusa i cosinusa tego samego kąta α gdy:
α=300
α=450
α=600
α=770
15 mar 14:30
a.m: *iloraz
15 mar 14:30