Przecież an jest podane w zdaniu więc nie ma sensu go obliczać
no to najpierw policzę :
1 + 3 + 5 + ... (2n−1) . Co wiem :
a1 = 1
r= 2
ak = 2n−1. Podstawiając do wzoru na sumę :
| 1 + 2n − 1 | |
* n = n2. | |
| 2 |
| n2 | n2 − n2 − 2n | −2n | ||||
an = | − n = | = | ||||
| n+2 | n+2 | n+2 |
1) Należy obliczyć sumę:
S=1+3+5 +....+(2n+1)
a1=1
ak=2n+1, r=2 ustalamy ile jest wyrazów w tej sumie
ak=a1+(k−1)*r⇔2n+1=1+(k−1)*2⇔k=n+1 liczba wyrazów
| 1+2n+1 | ||
Sn+1= | *(n+1) | |
| 2 |
| n2+2n+1 | ||
an= | −n | |
| n+2 |
| n2+2n+1−n(n+2) | ||
an= | ||
| n+2 |
| 1 | ||
an= | , an>0 dla n∊N+ | |
| n+2 |
| 1 | ||
an+1= | ||
| n+3 |
| 1 | ||
Możesz narysować wykres f(x)= | ||
| x+2 |
| an+1 | 1 | n+2 | |||
= | *(n+2}= | <1⇔ciąg jest malejący | |||
| an | n+3 | n+3 |
| 1 | ||
a98= | ||
| 100 |