Oblicz proporcje pól P do Q
Logos:

P/Q=?
a=r
15 mar 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:

h = .... masz tutaj trójkąt równoboczny
mając 'h' wiesz gdzie jest punkt przecięcia się tych wycinków okręgów.
czy taka wskazowka wystarczy
15 mar 13:23
Logos: Tak, to jest dopiero początek. Sprawa troszkę się zaczyna komplikować jak zaczynasz bawić się
polem koła, długością łuku ... Jeśli Komuś się chce to proszę może troszkę więcej obliczeń.
P.S. Jest to pierwsze i jedyne zadanie jakiekolwiek umieściłem na tym forum. Zwykle sobie
nieźle radzę z matmą, ale na tym zadaniu na zaliczenie troszkę się zakręciłem we wzorach.
15 mar 14:18
aniabb:

Pole wycinka W=30/360 πr
2
Pole Trójkąta T=r
2√3/8
(W+T)*2 = Q
a
2−Q=P
15 mar 14:28
15 mar 14:31
Logos: Aniubb jesteś "wielka" − mam na myśli Twoją wiedzę. Dzięki Ci bardzo.
15 mar 15:01