graniastosłup
pomocy: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5cm, a dłuższa przekątna jest o
1cm dłuższa op krótszej przekątnej. Jaka jest wysokość tego graniastosłupa?
15 mar 13:15
irena_1:
Krótsza przekątna podstawy ma długość 5√3cm, a dłuższa 10cm
H− wysokość graniastosłupa
d− krótsza przekątna graniastosłupa
H2+(5√3)2=d2
H2+102=(d+1)2
H2+75=d2
H2+100=d2+2d+1
2d+1=25
d=12
H2+75=122
H2=144−75=69
H=√69cm
15 mar 13:19
vitek1980:

d − krótsza przekątna
D = d+1
tw. Pitagorasa:
d
2+D
2=5
2
oblicz d i D
potem
D
2 = 10
2+H
2
oblicz H
15 mar 13:23
pomocy: A skąd to: Krótsza przekątna podstawy ma długość 5√3cm, a dłuższa 10cm ?
15 mar 13:34
vitek1980: dłuższa przekątna sześcianu foremnego = 2*długość krawędzi podstawy
krótsza z tw. Pitagorasa
15 mar 13:36