walec
pomocy: prosze o pomoc... Do kubka w kształcie walca o polu podstawy 9cm2 , napełnionego częściowo
wodą. wrzucono kamień, który zanurzył się w wodzie całkowicie. Wówczas poziom wody w kubku
podniósł się o 2cm. Objętość kamienia wynosiła?
15 mar 13:07
Licealista: a wysokość kubka?
15 mar 13:09
Licealista: sorka, sorka, nie trzaba
V=Pp *h
h=2
Pp=9cm2
i masz objętość kamienia
15 mar 13:10
pomocy: A skąd h=2?
15 mar 13:11
pomocy: aaa juz wiem. dzieki!
15 mar 13:12
Licealista: Z prawa Archimedesa i warunków zadania.
15 mar 13:12