okrąg
pomocy: Wyznacz środek i promień okręgu podanego wzorem:
a) x2+y2−2x+2y=0
S=(1,−2) r=√5 r2=1+4=5>0 dobrze?
b) x2+y2−3x=0
c) x2+y2+6y=0
d) x2+y2−5x+7y=0
tu proszę o rozwiązanie bo mam dylematy
15 mar 13:06
vitek1980: równanie ogólne okręgu:
x2+y2−2ax−2by+c=0
u ciebie a = 1, b = −1, c = 0
r = √a2+b2−c=√1+1−0=√2
15 mar 13:09
15 mar 13:09
pomocy: a które teraz zrobiłeś?
15 mar 13:10
vitek1980: no a) przecież
pozostałe zrób podobnie
15 mar 13:13
pomocy: b) a=1,5 b=0 c=0
S(1,5;0) r=√2,25
r2= 2,25>0
dobrze?
15 mar 13:22
vitek1980: a nie prościej napisać, że r = 1,5? Masz przecież wyznaczyć promień
poza tym ok
15 mar 13:25