Zbiorem rozwiazań nierówności
mała_1: −3(x−2)(5+x)≥0
−3(5x+x
2−10−2x)≥0
−15x−3x
2+30+6x−9x−3x
2+30
Δ= 33
x
1=1/6
x
2 =−2
wynik powinien wyjść <−5,2>
niech mi ktoś pomoże , to rozwiązać
15 mar 12:53
Licealista: Δ
15 mar 12:54
mała_1: ps mały bład zrobiłam −15x−3x2+30+6x
−9x−3x2+30
15 mar 12:56
Licealista:

Liczysz miejsca zerowe i odczytujesz przedział.
15 mar 12:58
mała_1: jak rozwiązuje deltą to nie wychodzi mi <−5,2> może na poczatku jakiś błąd zrobiłam
15 mar 12:59
Licealista: Z delty liczysz x1 i x2 miejsca zerowe. Wstawiasz w moją prowizoryczną oś i patrzysz w
których miejscach jest na górze(przedział).
15 mar 13:01
mała_1: wychodzi mi <1/6, −2> a to jest zła odpowiedź
15 mar 13:04
Licealista: to źle masz Δ
15 mar 13:04
Asia: −3x2−9x+30≥0
x2+3x−10≤0
Δ=49, √Δ=7
x1=−5
x2=2
15 mar 13:09
mała_1: no właśnie więc dlatego prosze o pomoc
15 mar 13:09
mała_1: dzieki Asia już wiem co źle zrobiłam
15 mar 13:10
vitek1980: po co Δ?
od razu widać, że m. zerowe to 2 i −5 a ramiona w dół
15 mar 13:11