stosunek objetosci, kule
em: Prosze o pomoc! Stosunek objętości dwóch kul jest równy 1:27. Zatem stosunek długości promieni
tych kul wynosi?
15 mar 12:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie 1) czy znasz wzór na objętość kuli

V
1 = 27V
2
podstaw wzory na objętości kól i poskracaj co można
pytanie 2) co Ci zostaje? w takim razie r
1 = ile*r
2
15 mar 12:54
15 mar 12:55
vitek1980: podobieństwo figur/brył:
odległości są podobne w skali k
pola w skali k2
objętości w skali k3
15 mar 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a teraz zapamiętaj:
jeżeli stosunek boków, promieni, przekątnych dwóch podobnych figur wynosi 'k'
to ich pole jest w stosunku k2
a ich objętość w stosunku k3
15 mar 12:56
Licealista: | 1 | |
| v 3 , bo może być r do R i R do r. |
| 3 | |
15 mar 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc skoro objętość jest w skali 27
to promienie są w skali 3√27 = 3
15 mar 12:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
licealista −−− skoro jest podana skala objętości to wiesz która kula jest większa od której
15 mar 12:57
Licealista: Właśnie nie jest sprecyzowane. Sotsunek jednej do drugiej. Kto wie czy chodzi o stosunek
większej do mniejszej czy mniejszej do większej
15 mar 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Licealista −−− trzymasz dwie kule ... stosunek ich objętości wynosi 1:27 jasno pokazuje że jest
to stosunek większej do mniejszej
15 mar 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... mniejszej do większej
15 mar 13:03
Licealista: aha sorka.
15 mar 13:03