obraz punktu
pomocy: wyznacz obraz punktu A w symetrii względem punktu S gdy
A= (1,2) i S=(0,1)
A= (−1,0) i S=(0,−2)
A=(0,π) i S=(1,1)
A=(−√3,−√2)m i S=(2,1)
15 mar 12:49
Aga1.: Punkt S jest środkiem odcinka AA
', gdzie A
'(x
',y
')
Oblicz x
,' i y
'.
15 mar 15:12
pomocy: przykład A:
1+1/2=1
2+2/2=2
x=1
y=2
15 mar 15:14
Aga1.:

a)Pokazałam na rysunku. x
'=−1, y
'=0⇒A
'(−1,0)
Rozwiąż równania
15 mar 15:19
pomocy: dalej tego nie rozumiem
15 mar 15:23
Aga1.: Znasz wzór na środek odcinka?
15 mar 15:36
pomocy: tak
15 mar 15:44
pomocy: Xa+xb/2
Ya+Yb/2
15 mar 15:46
pomocy: i co?
15 mar 15:49
Aga1.: Niech punktem symetrycznym do A będzie punkt B (ja go nazwałam A
')
Dokładniej
Do tego wzoru podstaw dane i oblicz x
B , y
B.
15 mar 15:56
pomocy: a jaką liczbę mam podstawić za xa xb ya yb xs ys? bo jeszcze tego nie wiem
15 mar 16:04
Aga1.: a) A=(1,2)⇒ xA=1, yA=2
S=(0,1)⇒xS=0, yS=1
15 mar 16:15
pomocy: i tak mi nie wychodzi bo co dalej :
0=1+xb/2
15 mar 16:19