ciąg arytmetyczny
maturalny: W ciągu arytmetycznym an prawdziwy jest warunek a2n=2an dla wszystkich liczb
naturalnych n. Wykaż, że różnica tego ciągu jest równa pierwszemu wyrazowi.
gdy n=1:
a2*1=2a1
w ciągu arytmetycznym wiemy, że a2=a1+r
zatem
a1+r=2a1
r=a1
c.n.d.
Czy to jest wystarczający dowód? Czy należy jednak to inaczej rozpisac?
15 mar 12:42
vitek1980: myślę, że wystarczy
15 mar 12:45
Mila:
an − c. arytmetyczny o różnicy r
a2n=a1+(2n−1)*r
an=a1+(n−1)*r
a1+(2n−1)*r=2*(a1+(n−1)*r)⇔
a1+2nr−r=2*(a1+nr−r)
a1+2nr−r=2a1+2nr−2r
−r=a1−2r
a1=r
cnw
15 mar 16:25