help!
Wydi: Niech A będzie zbiorem wszystkich liczb x, które spełniają równość Ix−1I+Ix−3I=2.
Niech B będzie zbiorem wszystkich punktów na osi liczbowej, których suma odległości od
punktów 4 i 6 jest nie większa niż 4. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B oraz wszystkie
punkty, które należą jednocześnie do A i do B.
wyszło mi tak...
A={1;2;3}
B={3;4;5;6;7}
A∩B={3}
26 sie 19:33
Basia:
Wydi nigdzie nie jest powiedziane, że to mają być liczby całkowite.
Zaraz podpowiem jak powinno być.
26 sie 19:36
Bogdan:
Źle, jeśli Ix − 1I + Ix − 3I =2 ⇒ x∊<1, 3>.
26 sie 19:39
Basia:
szukamy zbioru A
1. x−1≥0 ∧ x−3≥0 ⇔ x≥1 ∧ x≥3 ⇔ x≥3
wtedy |x−1|=x−1 ∧ |x−3|=x−3
czyli x−1+x−3=2 ⇔ 2x−4=2 ⇔ 2x=6 ⇔ x=3
2. x−1≥0 ∧ x−3<0 ⇔ x≥1 ∧ x<3
wtedy |x−1|=x−1 ∧ |x−3|=−(x−3)=−x+3
czyli x−1−x+3=2 ⇔ 2=2
równanie tożsamościowe
zbiorem rozwiązań jest przedział [N[<1;3)]
3. x−1<0 ∧ x−3≥0 ⇔ x<1 ∧ x≥3 niemożliwe
4. x−1<0 ∧ x−3<0 ⇔ x<1 ∧ x<3 ⇔ x<1
wtedy
|x−1|=−(x−1) = −x+1
|x−3|=−(x−3)=−x+3
−x+1−x+3=2
−2x+4=2
−2x=−2
x=1 odpada bo x<1
ostatecznie
A={3}∪<1;3) = <1;3>
szukamy zbioru B
B = {x∊R: |x−4|≤4 ∧ |x−6|≤4}
|x−4|≤4 ⇔ −4 ≤ x−4 ≤ 4 ⇔
x−4 ≥−4 ∧ x−4≤4 ⇔
x≥0 ∧ x≤8 ⇔ x∊<0;8>
|x−6|≤4 ⇔ −4 ≤ x−6 ≤ 4 ⇔
x−6≥−4 ∧ x−6≤4 ⇔
x≥2 ∧ x≤10 ⇔ x∊<2;10>
ponieważ obie nierówności muszą być spełnione to
B= <0;8>∩<2;10>
B=<2;8>
N[A∩B= <1;3>∩<2;8> = <2;3>]]
26 sie 19:53
Wydi: Dziękuje Basia, Bogdan
27 sie 20:13
Bogdan:

Pokażę, jak zgrabnie rozwiązać równanie: Ix − 1I + Ix − 3I = 2.
Dla x∊(−
∞, 1): −(x − 1) − (x − 3) = 2 ⇒ −x + 1 − x + 3 = 2 ⇒ 2x = 2 ⇒ x = 1∉ −
∞, 1)
Brak rozwiązania.
Dla x∊<1, 3): (x − 1) − (x − 3) = 2 ⇒ x − 1 − x + 3 = 2 ⇒ 2 = 2 ⇒
x∊<1, 3)
Dla x∊<3, +
∞): (x − 1) + (x − 3) = 2 ⇒ x − 1 + x − 3 = 2 ⇒ 2x = 6 ⇒
x = 3∊<3, +∞)
Odpowiedzią jest suma zbiorów rozwiązań poszczególnych przedziałów:
Odp.: x ∊ <1, 3>.
27 sie 20:27
Eta:

Dobry wieczór Bogdanie.
Uczyłam podobnie , tylko z takim rys. ( uwzględniającym zmianę znaków)
szczególnie , gdy kolejność modułów była np. taka:
I x −3I − I x +1I = 2
Co sądzisz o tym rysunku?
PS: Oczywiście , teraz wykorzystałam oznaczenia przedziałów
podane przez Ciebie

( kółeczka otwarte w i poza przedziałami)
27 sie 21:47
Bogdan:
Podoba mi się wprowadzenie linii ukośnych, które podpowiadają wstawienie do działania
właściwego znaku: plus, minus. Takie narysowanie kółeczek, które są wyobrażeniem punktów,
wyraźnie pokazuje przynależność punktu do określonego przedziału.
27 sie 21:58
Eta:
27 sie 22:03
Miś: Zbiór to:
B={x∊R: I x − 4 I + I x − 6 I ≤ 4}.
Jak to się rozwiąże to wychodzi:
B={x∊R: x∊<3;7>}
27 sie 22:44
Bogdan:

Ix − 4I + Ix − 6I ≤ 4
Dla x∊(−
∞, 4): −(x − 4) − (x − 6) ≤ 4 ⇒ −x + 4 − x + 6 ≤ 4 ⇒ 2x ≥ 6 ⇒ x ≥ 3
Dla x∊<4, 6): (x − 4) − (x − 6) ≤ 4 ⇒ x − 4 − x + 6 ≤ 4 ⇒ 2 ≤ 4 ⇒ x∊<4, 6)
Dla x∊<6, +
∞): x − 4 + x − 6 ≤ 4 ⇒ 2x ≤ 14 ⇒ x ≤ 7
Odp.: x∊<3, 7>
27 sie 23:00