punkty
Maro: Punkty A=(−1,3) B=(−2,0) C=(2,−3) sa wierzcholkami rownolegloboku ABCD. Oblicz:
a)współrzędne wierzchołka D
b)pole tego równoległoboku.
15 mar 12:42
Kaja: wyznacz równanie prostej AB, równanie prostej do niej równoległej i przechodzącej przez C,
równanie prostej BC, równanie prostej równoległej do BC i przechodzącej przez punkt A.
następnie wyznacz punkt przecięcia prostej równoległej do AB, którą wyznaczyłeś i prostej
równoległej do BC (tej którą wyznaczyłeś). ten punkt ro właśnie punk D.
15 mar 12:45
aniabb:

D(3;0)
Pole = 5*3= 15
15 mar 12:48
vitek1980:

wektory BA i CD są równe = mają te same współrzędne
niech D=(x,y)
BA = [1,3]
CD = [x−2,y+3] = [1,3]
stąd x−2=1 i y+3=3
x=3, y=0
D = (3,0)
15 mar 12:49