pole trójkata
duo: Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AB i BC, w którym podstawa AB jest
zawarta w prostej o równaniu y= 2x , a dwa wierzchołki mają współrzędne A=(0,0), C=(−3,4)
15 mar 12:25
aniabb:

P=1/2*4*5 = 10
15 mar 12:31
Kaja: | | 1 | |
wyznaczamy prosta prostopadłą do y=2x i przechodzącą przez punkt C: y=− |
| x+b |
| | 2 | |
b=2,5
wyznaczamy punkt przecięcia się tych dwóch prostych (zrób układ równań). wychodzi punkt S=(1,2)
jest on środkiem odcinka AB (bo to trójkąt równoramienny). wyznaczamy współrzędne punktu B:
x
B=2 y
B=4
policz następnie długość odcinka AB i długość odcinka SC no i pole.
15 mar 12:33
15 mar 12:33