Rozwiąż równanie
Joanna: x−2√x−2=6
15 mar 12:10
aniabb: √x−2 = t D:t≥0
x−2 −2√x−2 −4 =0
t2−2t−4=0
Δ=20
t= 1+√5 lub t=1−√5 fałsz
√x−2 =1+√5 // 2
x=2√5+8
15 mar 12:19
irena_1:
x−2
√x−2=6
2
√x−2=x−6
x−6≥0
x≥6
4(x−2)=(x−6)
2
4x−8=x
2−12x+36
x
2−16x+44=0
Δ=256−176=80
p{Δ)=4
√5
| | 16−4√5 | |
x1= |
| =8−2√5<6 lub x2=8+2√5 |
| | 2 | |
x=8+2
√5
15 mar 12:20
Kaja: x−2+2−2
√x−2=6 zał. x>=2
x−2−2
√x−2−4=0
podstawiamy t=
√x−2, t>=0
t
2−2t−4=0
Δ=20
√Δ=2
√5
| | 2−2√5 | | 2+2√5 | |
t1= |
| <0 t2= |
| =1+√5 |
| | 2 | | 2 | |
sprzeczność
√x−2=1+
√5/()
2
x−2=(1+
√5)
2
x=2+1+2
√5+5
x=8+2
√5
15 mar 12:20
pigor: ... , no to ...

np. tak:
x−2√x−2=6 ⇔ x−2−2
√x−2−4=0 i x−2 ≥0 ⇔
⇔
√x−22−2
√x−2−4=0 /+4 i (*)
x ≥2 ⇒ (**)
√x−22−2
√x−2−4=0 /+5 ⇔
⇔
√x−22−2
√x−2+1= 5 ⇔ (
√x−2−1)
2= 5 ⇔ |
√x−2−1|=
√5 ⇔
⇔
√x−2−1= −
√5 lub
√x−2−1=
√5 ⇔
√x−2= 1−
√5 /
2 lub
√x−2= 1+
√5 /
2 ⇔
⇔ x−2=1−2
√5+5 lub x−2=1+2
√5+5 , to stąd i z(*) ⇔
⇔
x= 8−2√5 lub x= 8+2√5 ⇔
x∊{2(4−√5), 2(4+2√5)} . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście możesz od miejsca
√x−2=t i t>0 i dalej "deltą" Δ
15 mar 12:32
pigor: ... o chyba źle wyciągnąłem wniosek gdzieś

ale trudno . ...
15 mar 12:34
Kaja: pigor równanie √x−2=1−√5 jest sprzeczne, prawa strona tego równania jest ujemna a lewa
nieujemna.
15 mar 12:42
pigor: ... , no tak, dziękuję , masz rację Kaja .
15 mar 21:53