walec
patii: uzupełnij :
V= ?
Pb= ?
Pp=?
r= 2
H=4
15 mar 11:05
irena_1:
V=π*22*4
Pb=2π*2*4
Pp=π*22
15 mar 11:08
patii: za π mam podkładać 3,14 i wymnożyć?
15 mar 11:09
irena_1:
Nie liczyłabym wartości przybliżonej, tylko wymnożyła, n. p.
V=π*4*4=16π
15 mar 11:11
patii: pb = 8π
Pp= 4π
tak?
15 mar 11:13
irena_1: Tak
15 mar 11:14
patii: dzięki a w tym:
V = 36π
Pb = ?
Pp= ?
r=?
H= 4
mam problem z r co podstawić
15 mar 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz objętość ... jaki jest wzór na objętości we wzorze co masz

ma 'r'
i stąd wyznaczasz ów 'r'
15 mar 11:45
irena_1:
36π=πr2*4 /:(4π)
r2=9
r=3
Pb=2π*3*4
Pp=π*32
15 mar 11:47