Liczenie w chemii
hwdtel:
W jakich proporcjach objętościowych (wyrażonych stosunkiem liczb całkowitych)
należy wziąć dwa roztwory kwasu i zasady(0,08 n i 0,3 n),aby otrzymać roztwór
obojętny
15 mar 10:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
0,08k = 0,3n
k = 3,75n
| k | | 375 | | 15 | |
| = 3,75 = |
| = |
| |
| n | | 100 | | 4 | |
15 mar 10:28
Łobuz:
| | a1 | |
0,2(6)=0,2 + |
| ⋀a1=0,06⋀q=0,1 |
| | 1−q | |
15 mar 10:40
kalifaktor:
artur −brawo bis,to prościej się liczy,a wynik można zawsze odwrócić
15 mar 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
hwdtel ... no nie gadaj ... da się "obrócić"
jasne że można napisac to za pomoca jednego '=' ale starałem sie napisać wersję 'jak dla
idioty'
15 mar 11:02