a okresli mi ktos taka granice bo nei wiem co z tym pierwiastkiem sie robi
marian: | | 1 + x − √ x2 + 2 | |
lim |
|
|
| | 3x − 2 | |
x⇒+∞
26 sie 18:45
Basia: Pomagam
26 sie 18:51
Eta:
ok.
odp ; granica =
0 , zaraz zobaczymy
26 sie 18:57
marian: mi chodiz glownie co z tym pierwiastkeim zrobic bo tak to rozwiazac granice umjem
26 sie 18:59
Basia:
Jeżeli x→+
∞ mamy prawo przyjąć, że x>0
Dzielimy licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika czyli przez x
i korzystamy z tego, że dla x>0 x =
√x2
mamy:
26 sie 19:00
Eta:
Ja liczyłam tak ; ( podobnie oczywiście)
| | 1 +x − x√ 1 +2x2 | | x | | 1x +1 −√1 +2x2 | |
|
| = |
| * |
| =
|
| | 3x −2 | | x | | 3 − 2x | |
26 sie 19:07
Basia:
To są dwie równoważne metody.
A. Podzielić licznik o mianownik przez najwyższą potęgę mianownika
B. Wyłączyć przed nawias najwyższe potęgi licznika i mianownika
Zawsze musi wyjść tak samo.
26 sie 19:14
marian: no dzieki wielkie teraz juz mi sie rozjasnilo ze ten pierwiastek to nic nie znaczy i sie
normlanei liczy
26 sie 19:16