tablice
a.m: Odczytaj z tablic i podaj w zaokrągleniu do stopni wartość kąta x którego:
a) sinx= 0,3989
b) cosx= 0,7701
c) tgx= 2,4013
d) ctgx=0,2576
nie wiem o co tu chodzi i jak mam do odczytyywać − proszę o pomoc i wytłumaczenie z
rozwiązaniem
15 mar 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a masz tablice przed oczami
15 mar 09:40
15 mar 09:42
a.m: b) to będzie 51
0
15 mar 09:46
a.m: czy 50
15 mar 09:46
a.m: a = 23 stopnie
b = 50 stopni
c = 64 stop
d = 14 stop
tak
15 mar 09:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
cosinus źle odczytany ... spójrz na oznaczenia w tabelce ... kąt dla cos β i ctg β jest
umiejscowiony PO PRAWEJ stronie tabelki w rubryce [β]
15 mar 09:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
c) tgx= 2,4013 <−−− jak Ci wyszło 64
o 
odczytaj prawidłowo z tabelki
15 mar 09:50
a.m: tg = 23 stopnie?
15 mar 09:53
a.m: cos = 53 stopnie?
15 mar 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
tg 23o ≈ 0,4245
strzelaj dalej
15 mar 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin α i tg α <−−− kąty odczytujesz z lewej strony tabelki
cos β i ctg β <−−− kąty odczytujesz z prawej strony tabelki
zauważ ... że kąt α rośnie im niżej poruszasz się w tabelce ... a β maleje
15 mar 09:55
a.m: tg = 67 stop
15 mar 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
15 mar 10:05
a.m: ctg = 76
cos = 53
te te dobrze?
15 mar 10:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
cosx źle
cos 53o = 0,6018
ctgx dobrze
15 mar 10:26
asia: cos 400?
15 mar 10:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
15 mar 10:31
a.m: dzięki asia..
15 mar 10:31
a.m: i w tym zadaniu chodzi tylko o napisanie stopnia np. 670 i tyle
15 mar 13:48