kapitał kwoty k
lola: Ile wyniesie kapitał końcowy kwoty K złożony na p% po n latach jeśli:
a) K=100zł p=20 n=2
b) K= 1mln zł p =10 n= 3
c) K=1000zł p =8 n=2
d) K=10mnl zł p=50 n=4
15 mar 09:20
irena_1:
K=K
0(1+p%)
n
a)
b)
c)
d)
15 mar 09:23
lola: to wiem... ale dalej mam dylematy czy mam dobrze... mogłabyś je zrobić dalej ? proszę
15 mar 09:27
irena_1:
Zapisz swoje obliczenia− sprawdzimy.
15 mar 09:28
lola: a) K0+100= k0*1,22
k0+100= 1,44
np. to dobrze? bo resztę wg tego stylu
15 mar 09:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd ta lewa strona

K0+100
15 mar 09:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz do wzoru te dane:
a)
k0 = 100
p = 0,2
i obliczasz K
15 mar 09:40
lola: K=K0(1+p%)n
K=100(1+0,2)
2
K=100(1,04)
i co dalej

?
15 mar 09:42
irena_1:
1,022=1,0404
15 mar 09:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
lola ... czy za rączkę musimy Ciebie przez ulice przeprowadzić

Trochę samodzielności:
p=20% = 0,2
1+0,2 = 1,2
(1,2)
2 = 1,44
K = 100*1,44 = 144 koniec
15 mar 09:48
lola: już się pogubiłam... jak to ma być po kolei i co robić dalej
15 mar 09:49
lola: nie każdy jest mistrzem z matmy arturze

to jest forum do pomocy jak ci się nie chce pomagać
to co tu robisz?
15 mar 09:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie każdy ... ale podstawić do wzoru każdy powinien potrafić ... a do tego sprowadza się to
zadanie −−− masz wzór (który znasz) i podstawiasz ... skoro masz oprocentowania ... to znaczy,
że masz więcej jak 12 lat ... więc i mnożyć winnaś potrafić.
15 mar 09:52
lola: mnożyć potrafię − mi chodziło o kolejność bo jest tu teraz tyle odpowiedzi pomieszanych − ale
już doszłam sama do tego...
narwa
15 mar 10:07