matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
lola:
Wyznacz n−ty element ciągu geometrycznego (an) w którym: a) a1=2 n=5 q=2 b) a1= −32 n=4 q=1/2 c) a1=81 n=4 q=1/3
15 mar 09:18
irena_1:
a
n
=a
1
q
n−1
a) a
5
=2*2
4
=32 b)
1
a
4
=−32*(
)
3
=−4
2
c)
1
a
4
=81*(
)
3
=3
3
15 mar 09:20