ciąg arytmetyczny - proszę o szczegółowe rozwiąznie!!
xx: Ze związku między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego wyznacz x tak, by elementy w podanej
kolejności tworzyły ciąg arytmetyczny:
a) 2, 2x+1, 4
b) x/2, 2x+1,x
c) 1−x, 1/x, 1+x
15 mar 09:16
irena_1:
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny, jeśli a+c=2b
a)
2+4=2(2x+1)
b)
c)
15 mar 09:18
lola: i na tym już koniec?
nie wiem co mam robić dalej więc jakbyś mogła rozwiąż mi je do końca
15 mar 09:21
Fixed: Nie wiesz jak rozwiązać takie równania?
15 mar 09:22
lola: ale chce mieć pewność czy dobrze zrobiłam − to źle

?
15 mar 09:23
irena_1:
Trzeba rozwiązać równania
a)
2(2x+1)=6
2x+1=3
x=1
b)
3x=8x+4
−5x=4
x=−1,25
c)
x=1
15 mar 09:25
lola: dzięki irena
15 mar 09:26