jak obliczyc nierownosci?
nerson 48: −4x
2+x+1≥0
x
3− 5x
2 − 4x + 20=0
x
3 − 2x
2 + 3x − 6 =0
| 3x − 1 | | x + 1 | |
| = |
| |
| x + 2 | | x − 2 | |
25x
2 −16 = 0
15 mar 00:53
Bogdan:
a co to ma być?
15 mar 00:56
nerson 48: 5 przykladow
15 mar 01:08
nerson 48: pomoze ktos ?
15 mar 01:23
insomnia: a z czym Ty masz problem

1)liczysz Δ (Δ=b
2−4ac) wyliczasz x1 i x2 zaznaczasz na osi i masz przedział
2)możesz to pogrupować x
2(x−5)−4(x−5)=0 => (x−5)(x−2)(x+2)=0 i masz 3 miejsca zerowe bo w tym
przypadku to równość
3) tak jak wyżej grupujesz (x−2)(x−
√3)(x+
√3)=0 i masz 3 miejsca zerowe
4)wymnóż to na krzyż
5)liczysz Δ
15 mar 01:45
nerson 48: nie tyle co problem co dylemat czy mam dobrze zrobione wszytsko i mialem w ostatnim zle,
dziekuje
15 mar 02:03
jikA:
W 5) nie potrzeba liczyć Δ. Wykorzystać wzór a2 − b2 = (a + b)(a − b).
15 mar 02:19
jikA:
W 4) należy jeszcze przed pomnożeniem na krzyż ustalić dziedzinę.
15 mar 02:23