PILNE NA JUŻ Proszę o pomoc
Sabcia: PILNE NA JUŻ Proszę o pomoc
1.Podstawa prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 6 i 8 cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawowy kąt o mierze 60 stopni.Oblicz objętość
prostopadłościanu.
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm, a krawędź jego
podstawy ma długość 6√3. Oblicz objętość ostrosłupa.
3. Ze zboru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2.
4. Wyznacz ciąg geometryczny mając dane. a2=6, a3=18 2 i 3 mam być w dolnym rogu
5.Oblicz medinę danych przedstawionych w tabeli liczebności wartość 0 1 2 3 liczebność 4 3 1 1
6. Pan Kamiński wpłacił pewną kwotę do banku na roczną lokatę.Oprocentowanie tej lokaty
wynosiło 7% w skali roku. Wybrał te pieniądze wraz z odsetkami dopiero po dwóch latach i
otrzymał 2789 zł. Jaka kwotę wpłacił do banku?
15 mar 00:49
dero2005:

zad 1)
a = 6
b = 8
d =
√a2 + b2 = 10
h = d
√3 = 10
√3
V = a*b*h = 480
√3
15 mar 06:16
dero2005:

Zad2)
l = 10
a = 6
√3
d = a
√2 = 6
√6
h =
√l2 − (d2)2 =
√100 − 54 =
√46
15 mar 06:41
Edyta PK:
zadanie 3
=
Ω=11
=
A=7 {2,3,4,6,8,9,10}
15 mar 06:54
Edyta PK:
zadanie 5
| | n+1 | |
mediana jest równa wartości wyrazu środkowego, którego pozycję określa się jako |
| |
| | 2 | |
n=4+3+1+1=9
x
5 znajduje się w drugiej klasie, czyli mediana równa się 1
15 mar 07:00
Edyta PK:
zadanie 6
x−kwota, którą wpłacił do banku
107%x − kwota z odsetkami po roku
1,07x*107% − kwota po dwóch latach
1,1449x=2789
15 mar 07:07
dero2005:
zad4
a
2 = 6
a
3 = 18
a
n = a
1*q
n−1
15 mar 07:10
15 mar 07:25
Sabcia: bardzo wam dziekuje

**
15 mar 17:01