nierownosccc
welldonee: rozwiąż: x − 1 <
√−x2 +x +6 niby podnosze do kwadatu ale nie wychodzi
14 mar 23:45
jikA:
Ustalona dziedzina?
14 mar 23:57
Zuza: tak... pierwiastek wiekszy rowny zero tak?
14 mar 23:57
Zuza: ma wyjsc od minus dwiojki zakminietej do 2,5 otwartego a mi wychodzi (−1; 2,5)
14 mar 23:58
jikA:
Nie mów jak ma wyjść tylko podaj mi dziedzinę.
15 mar 00:00
Zuza: dziedzina <−2,3>
15 mar 00:05
jikA:
Teraz przed podniesieniem obustronnym zauważ że jeżeli lewa strona nierówności będzie mniejsza
od zera to masz rozwiązanie ponieważ wartość pierwiastka parzysto krotnego jest nieujemna tylko
pamiętaj o dziedzinie tutaj. Zapisz co otrzymałaś.
15 mar 00:08
Zuza: nic nie rozumiem z tego co napisałeś. kompletnie nie wiem jak to zrobic .......................
jejku
15 mar 00:10
jikA:
To zapisz (matematycznie) jak rozumiesz lewa strona ma być mniejsza od zera.
15 mar 00:11
Zuza: dziękuje bardzo za pomoc i za interesowanie, ale ja po prostu nie rozumiem sposobu w jakimnie
pytasz i jak do mnie mowisz, przepraszam, naprawde nie wiem jak to zrobic. dziekuje jednak za
odpowiedzi
15 mar 00:14
jikA:
Ale czego nie rozumiesz? Masz po prostu zapisać matematycznie to aby lewa strona Twojej całej
nierówności była mniejsza od zera.
15 mar 00:16
jikA:
Jak wygląda lewa strona Twojej nierówności napisz.
15 mar 00:16
Zuza: x − 1 < 0 , x nalezy od minus nieskoncz. do jedynki
15 mar 00:17
jikA:
I teraz uwzględnij ten przedział z Twoją dziedziną aby prawa strona miała sens liczbowy czyli z
x ∊ [−2 ; 3].
15 mar 00:22
jikA:
Musisz wziąć część wspólną tych przedziałów.
15 mar 00:24
Zuza: x nal. <−2,1)
15 mar 00:25
jikA:
Czyli już kawałek rozwiązania masz. Teraz zakładasz że lewa strona jest nieujemna i podnosisz
obustronnie do kwadratu. Pamiętaj na końcu aby uwzględnić dziedzinie.
15 mar 00:32
Zuza: dziekuję
15 mar 00:33
jikA:
Zrobiłaś już tą nierówność?
15 mar 00:34
15 mar 00:37
Zuza: możesz mi wyjasnic w dwoch zdaniach skąd sie bierze to rozpatrzenie na strone nieujemną i
mniejsza od zera?
15 mar 00:39
jikA:
Przykładowo jeżeli nie będziesz robiła założeń to możesz dostać fałszywe pierwiastki albo
pominiesz coś najprostszy przykład jaki zawsze daje to
x = 1 podnosimy obustronnie do kwadratu i mamy
x2 = 1 ⇒ x = ±1 teraz pytanie skąd dostaliśmy −1 skoro na początku jasno mamy że x = 1?
A no dlatego że powinnyśmy założyć że x > 0.
15 mar 00:45
jikA:
Teraz przykład z nierównością.
x < 1 podnosimy obustronnie do kwadratu i mamy
x2 < 1 ⇒ −1 < x < 1.
15 mar 00:47
jikA:
W swojej nierówności nie wiesz czy x − 1 jest większe od zera czy mniejsze dlatego należy tak
to rozpatrywać.
15 mar 00:48
Zuza: dziękuję jeszcze raz, dobranoc
15 mar 00:49
jikA:
Dobranoc. Mam nadzieję że w miarę to rozumiesz.
15 mar 00:53
NEMO: −2x[x+1][x+5] DO POTĘGI 4[X−3]≤0
15 mar 16:37