.
trololo: Napięcie przyspieszające lampy rentgenowskiej wynosi U=100kV
a/Oblicz maksymalna energię kwantu i wyraź ją w elektronowoltach
b/Oblicz częstotliwość i długość fali tego promieniowania .
14 mar 23:39
aniabb:
a) E=W=Ue ⇒ 100000V*1e = 100000eV ..... = 100000*1,6*10
−19 = 1,6*10
−14J
| | 1,6*10−14J | |
b) hf=E ⇒ f=E/h = |
| = 0,2413 *1020Hz |
| | 6,63*10−34Js | |
| | c | | 3*108m/s | |
λ= |
| = |
| =12,43125 *10−12m =12,43125 *10−3nm = 0,012nm |
| | f | | 0,2413 *1020Hz | |
15 mar 10:00
Felicita:
| | E | | √μ0ε0 | |
E=eU,γ= |
| , λ = |
| ,Policz sobie ,bo ja nie "kcę" |
| | h | | γ | |
15 mar 10:10