równanie kwadratowe
Zuzaa: Dla jakich wartosci paramteru m rownanie x2−4|x| + m2 −5 = 0 ma wa rozne rozwizania?
14 mar 23:26
Rodney: I. x<0
x
2+4x+m
2−5=0
Δ=... ?
II. x≥0
....=0 ?
Δ=... ?
Taka podpowiedz wystarczy?
14 mar 23:30
Rodney: Przepraszam, chyba jednak nie podalem dobrej metody
14 mar 23:31
jikA:
Podstawienie |x| = t ≥ 0 warunki Δ > 0 ∧ t1t2 < 0.
14 mar 23:38
Cusack: Wydaje mi się, że 2 rozwiązania będą gdy dla x>0 będzie dokładnie 1 rozwiązanie.
Wykres jest symetryczny względem osi igreków więc dla x<0 też będzie rozwiązanie.
Ale jest późno i mogę się mylić
14 mar 23:39
Cusack: ale
jikA się nie pomylił
14 mar 23:41
welldonee: nie rozumiem nic z tegoo masakkkra
14 mar 23:48
Cusack: na moje nie zwracaj uwagi − jest źle.
14 mar 23:48
jikA:
Czego nie rozumiesz?
14 mar 23:49
Zuza: skąd to t1t2 < 0 ii w ogole co podstawić za to 2, skąd to się bierze? nie mozna tego zrobic na
przedzialach?
14 mar 23:52
Zuza: za to t co podstawić*
14 mar 23:52
jikA:
A po co na przedziałach skoro można zrobić proste podstawienie które nam daję łatwość
w rozwiązaniu? Znasz wzory Viete'a dla funkcji kwadratowej?
Jeżeli podstawiamy za |x| = t ≥ 0 to x2 = |x|2 = t2.
14 mar 23:54
Zuza: znam no jasne że znam w ogol ogolnie nie mam klopoto w z matmą ale kompletnie paradsokalnie nie
wiem jak to robić O.O no ico jak podstawie to t? bede miala x2 − 4t + m2 −5 i?
14 mar 23:55
jikA:
Przecież wyżej napisałem co się dzieje z x2.
15 mar 00:01
Zuza: AAAAAAAAAAAAAA
15 mar 00:01
Zuza: jejku, przepraszam dziekujeee ! juz po prostu chyba za pozno jest

dzieki

!
15 mar 00:02
Zuza: ale w sumie skoro dwa rozne rozwiazania, to dlaczeogo iloczyn ujemny? przecie oba mogą być
dodatnie?
15 mar 00:03
jikA:
A co byś otrzymała jeżeli iloczyn był by dodatni?
15 mar 00:10
Zuza: ?
15 mar 00:12
jikA:
Jeżeli masz iloczyn to może zajść sytuacja (+) * (+) = + lub (−) * (−) = +. Ale co byś dostała
jeżeli obydwa pierwiastki były by większe od zera?
15 mar 00:15
Zuza: no dodatni iloczyn
15 mar 00:16
jikA:
Ale co w taki razie dostaniesz jeżeli obydwa pierwiastki t1 oraz t2 będą większe od zera?
Wróć do podstawiania na początku i zobacz co dostaniesz jeżeli przykładowo t1 = 1 a t2 = 2.
15 mar 00:18
Zuza: nie wiem..
15 mar 00:19
jikA:
Ale czego nie wiesz?
15 mar 00:20
Zuza: Ale co w taki razie dostaniesz jeżeli obydwa pierwiastki t1 oraz t2 będą większe od zera? − jak
to co dostane? no nie wiem co dostane no
15 mar 00:21
jikA:
Jakie ostatecznie otrzymasz pierwiastki jeżeli wrócisz z podstawieniem które pisałem na
początku zadania jeżeli t1 = 1 oraz t2 = 2.
15 mar 00:21
Zuza: 1,−1,2,−2?
15 mar 00:23
jikA:
Czyli ile masz w sumie pierwiastków?
15 mar 00:24
Zuza: cztrey,, a powinny być dwa...
15 mar 00:25
Zuza: i wychodzi przedział od minus pierw. z pięciu do pieriwastka z pięciu. ale w rozwiązaniu jest
że jeszcze nalezy 3 i −3, ale skąd?
15 mar 00:27
Zuza: delta powinna byc rowna zero tak?
15 mar 00:28
jikA:
Tak jeszcze jest jeden przypadek na dwa różne miejsca zerowe.
Δ = 0 ∧ to > 0.
15 mar 00:30
Zuza: okej, już mam. dziekuje bardzoooooooooo
15 mar 00:33
pigor: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2−4|x|+m
2−5=0 ma dwa różne rozwiązania ?
no to cóż, nie widzę konkretnego rozwiązania, to może pokażę jak to widzę, otóż dane
równanie ma 2 różne rozwiązania ⇔
x2−4|x|+m2−5=0 /+4 ⇔
⇔ |x|
2−4|x|+4+m
2−5=4 ⇔ (|x|−2)
2=9−m
2 ⇔ ||x|−2|=
√9−m2 ⇔ 9−m
2=0 i |x|−2=0 ⇔
⇔ |m|=3 i |x|=2 ⇒
x= ±2 − 2
różne rozwiązania ⇔
m∊{−3,3} . ...
15 mar 00:45
jikA:
pigor niestety ale Twoja odpowiedź jest niekompletna.
15 mar 00:50
jikA:
Zobacz że przykładowo dla m = 0 też dostaniesz dwa różne rozwiązania.
15 mar 00:51
anmario: Moim zdaniem najlepiej rozpatrzyć cztery przypadki:
Zakładamy: x1, x2: rozwiązania tego równania i teraz:
1. x1 > 0 i x2 > 0 wtedy mamy do rozważenia jedno równanie:
x2−4x + m2 −5 = 0
które ma dwa różne rozwiązania, kiedy Δ>0. Z otrzymanego zbioru rozwiązań należy zachować tylko
te liczby m, dla których oba pierwiastki równania są większe od zero (wzory Viete'a, albo ze
wzoru na pierwiastki równania kwadratowego obliczyć m spełniające warunek x1>0 i x2>0)
2. x1 > 0 i x2 < 0 wtedy mamy do rozważenia dwa równania:
x2−4x + m2 −5 = 0 oraz x2 + 4x + m2 −5 = 0
które mają dwa różne rozwiązania, kiedy Δ>0. Z otrzymanego zbioru rozwiązań należy zachować
tylko te liczby m, dla których pierwiastki pierwszego równania są większe od zera a
pierwiastki drugiego są mniejsze od zera.
Dalej już chyba jasne.
15 mar 00:54
jikA:
Po co cztery przypadki skoro można dwa?
15 mar 00:57
jikA:
Ale jak to mówię jak kto lubi jak kto woli.
15 mar 00:58
anmario: Nie można
15 mar 01:03
jikA:
||x| − 2| =
√9 − m2
|x| =
√9 − m2 − 2 ∨ |x| = −
√9 − m2 − 2
Teraz rozpatrując przypadki jeżeli
√9 − m2 − 2 < 0 ∧ −
√9 − m2 − 2 > 0 jednak to nie
zajdzie
jeżeli
√9 − m2 − 2 > 0 ∧ −
√9 − m2 − 2 < 0
9 − m
2 > 4 ∧
√9 − m2 > −2
m ∊ (−
√5 ;
√5) ∧ m ∊ (−3 ; 3) ⇒ m ∊ (−
√5 ;
√5)
jeżeli
√9 − m2 = 0 ⇒ m ∊ {−3 ; 3}.
Teraz Twoje rozwiązanie
pigor jest

. Sposób ciekawy i nieschematyczny ale jak
widać jest to wyprowadzenie na wzory Viete'a. Pozdrawiam.
15 mar 01:03
jikA:
anmario jak nie można dwóch przecież wyżej napisałem dwa przypadki
1o Δ > 0 ∧ t1t2 < 0
2o Δ = 0 ∧ to > 0.
15 mar 01:04
anmario: Zgadza się

Nie widziałem Twojego pomysłu kiedy pisałem to powyżej.
15 mar 01:07
jikA:
Ale dobrze są zaprezentowane aż trzy sposoby rozwiązania. Teraz czekać jak Eta zrobi
graficznie i będą cztery sposoby.
15 mar 01:11
pigor: tak,
jika masz rację, dziękuję − u mnie za mało − a więc 2 różne będą
jeszcze wtedy, gdy równanie kwadratowe |x|
2−4|x|+m
2−5=0 o niewiadomej |x| ,
czyli kwadratowe ze względu na |x| będzie miało 2 rozwiązania różnych znaków,
czyli Δ>0 i |x|
1>0 i |x|
2<0 zmiennej |x|, a to będzie miało miejsce ⇔ |m|<
√6 i
i |x|
1*|x|
2= c= m
2−5<0 ⇔ |m|<
√6 i |m|<
√5 ⇔ |m|<
√5 ⇔
m∊(−√5;√5) . ...
15 mar 01:21