matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z góry.
wajdzik:
Wykaż, że każdy z podanych ciągów jest ograniczony z góry.
3
a
n
=
n
3
a
3
=
=1
3
3
Ciąg (a
n
) określony wzorem ogólnym a
n
=
jest ograniczony z góry przez liczbę 3 oraz
n
każdą liczbę większą od liczby 3. Zgadza się?
14 mar 23:25
Mila:
3
≤3 dla n∊N+ / mogę pomnożyć przez n, bo n∊N+
n
3≤3n n≥1 prawda z założenia
15 mar 00:04