Matura
Kipic: Okrąg O
1 o środku w punkcie (4;−2) jest styczny do osi OY . Okrag ten przekształcono przez
| | 3 | |
jednokładność o skali k = − |
| i środku w punkcie P nazelzacym do prostej x+2y=0 . Wten |
| | 2 | |
sposób otrzymano okrąg O
2. Podaj równanied okregu o
2 jeśli :
a) jest on styczny do osi OY
b) jest on styczny do osi OX
Wiem że promień to 3 ale dalej
robie to na około

Co po kolei liczyć
Z góry bardzo dziekuje za pomoc
14 mar 22:47
14 mar 23:08
Kipic: nie ogarniam
15 mar 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czego konkretnie nie ogarniasz
15 mar 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:

krok 1) okrąg jest w punkcie (4,−2) i jest styczny do osi OY ... wniosek ... r=2

rysujesz ten okrąg
krok 2) rysujesz prostą x+2y=0
krok 3) skoro przekształcono go przez jednokładność o skali k = −3/2 to znaczy, że:
przekształcony okrąg będzie większy czy mniejszy od tego narysowanego?
będzie on po tej samej stronie czy po drugiej stronie punktu P (który leży 'gdzieś' na tej
prostej) ?
15 mar 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
dodatkowo ... jako, że punkt P nie jest dokładnie podany (jest tylko, że jest gdzieś na tej
prostej) to będą po dwa rozwiązania do każdego z podpunktów
15 mar 10:04
Fixed: Ale narysowałeś styczny do osi OX
15 mar 10:13
Artur_z_miasta_Neptuna:

takie oto będą okręgi
15 mar 10:20
Fixed: No dobra, to chce napisać równanie okręgu O2 stycznego do osi OY.
Z jednokładności obliczam promień, r = 6
Jeżeli styczny do osi OY to współrzędna srodka x = 6 ⋁ x = −6 tak?
I teraz wiem ze srodek lezy na prostej x+2y=0 i z tego obliczam wspolrzedne y dla 2 przypadkow,
dobrze?
15 mar 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokladnie
15 mar 10:32
Fixed: Dzieki, jak sie juz wpadnie na pomysl to zadanie latwiutkie
15 mar 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
tyle że w tym konkretnym zadaniu oczywiście r=3

, żeby nie było
15 mar 10:34
Fixed: r=3?
15 mar 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
startujesz od r=2
jednokładność w skali k=−3/2
nowy promień r* = 2*(3/2) = 3
15 mar 10:39
Fixed: No ok, ale ten pierwszy okrąg który przekształcamy jest styczny do osi OY to promień nie wynosi
|x| ?
15 mar 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie rozumiem Ciebie w tym momencie ... promień musi być >0 ... więc musi być |x|
15 mar 10:41
Fixed: No tak, ale Ty podajesz ze r=2, czyli, r=|y|.
Tylko, że ten okrąg nie jest styczny do osi OX, tylko OY i wtedy promień to nie jest |x| ?
15 mar 10:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak r=|y|

styczny do osi OY więc |x| = r = 2
15 mar 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... źle narysowałem
15 mar 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
r = |x| = 4
15 mar 10:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
znaczy rysunek dobry ...tylko kratka to '2' jednostki a nie '1'

i wtedy faktycznie r' = 6
15 mar 10:55
Fixed: Dzieki, o to mi chodzilo
15 mar 10:57
Kipic: Dzieki teraz ja juz tez ogarniam
15 mar 11:09