czy ta funkcja ma asymptoty poziome?
marian:
26 sie 18:02
marian: nie wiem czy dobrze mysle czy to trzeba pochodna z tego?
czy nie bo jesli nie to chyba wyjdzie
26 sie 18:14
marian: moze ktos pomoze?
26 sie 18:15
Basia:
raczej granice dla x→+
∞ i x→−
∞
to symbol nieoznaczony
ale tu wystarczy podzielić licznik i mianownik przez x
3 żeby te granice bez problemu policzyć
| | 1x3−1 | | 0−1 | | 1 | |
f(x) = |
| → |
| =− |
| |
| | 2−πx3 | | 2−0 | | 2 | |
i dla x→+
∞, i dla x→−
∞
stąd wniosek, że prosta
y = − 12
jest obustronną asymptotą poziomą tej funkcji
26 sie 18:22
Eta:
y = lim f(x) lub y= lim f(x) −−−− to równanie asymptot poziomych
x → +∞ x → − ∞
lim f(x) = lim f(x) = −
12
x → − ∞ x→ +∞
asymptota pozioma ma równanie: y = −
12
Witaj Basiu!
Sprawdź czy dobrze pamiętam
26 sie 18:23
Eta:
26 sie 18:24
Basia: Dobrze pamiętasz. Tak samo to liczyłam.
Pozdrawiam
26 sie 18:27
Eta: 
również pozdrawiam

>
26 sie 18:28
marian: dzieki wielkie
26 sie 18:41