ostrosłupy
Sylwia: 1.Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt o bokach długości 6 cm i 8cm. Dwie spośród jego
ścian bocznych są trójkątami równobocznymi. Oblicz wysokość tego ostrosłupa (rozpatrz dwa
przypadki).
2.oblicz obwód podstawy ostroslupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ściany bocznej
jest równa:
3cm, a jego pole powierzchni całkowitej wynosi 16 cm kwadratowych.
14 mar 22:06
Mila:

1) k=6
ΔBCS=ΔADS − Δrównoboczne
|OE|=4
H
2+4
2=(3
√3)
2
H
2=27−16
h=
√11
2)k=8
FS=4
√3
H
2=(4
√3)
2−3
2
H
2=48−9
H=
√39
14 mar 23:25