matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Sylwia:
Na rysunku przedstawiono fragment siatki ostrosłupa prostego. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa. ps. tam jest trójkąt równoboczny.
14 mar 22:02
dero2005:
a = 5 b = 8 l = 5
a
√
3
h
a
=
=
5
2
√
3
2
h
b
=
√
l
2
− (
b
2
)
2
=
√
25 − 16
= 3 P
c
= a*b + a*h
a
+ b*h
b
= 5*8 + 5*
5
2
√
3
+ 8*3 = 64 +
25
2
√
3
cm
2
15 mar 07:02