ciągi
endriu: Liczby 0.5+log4x3, log44x, log4√x w podanej kolejności, dla pewnej rzeczywistej
wartości x, są trzema kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego.
Wyznacz x oraz sumę czterdziestu początkowych wyrazów tego ciągu.
14 mar 21:39
Edyta PK: | | log44x | | log4√x | |
r= |
| r= |
| |
| | 0,5+log4x3 | | log44x | |
| log44x | | log4√x | |
| = |
| |
| 0,5+log4x3 | | log44x | |
15 mar 08:11
irena_1:
x>0
0,5+log
4x
3+log
4√x=2log
44x
0,5+3log
4x+0,5log
4x=2(log
44+log
4x)
0,5+3,5log
4x=2(1+log
4x)
0,5+3,5log
4x=2+2log
4x
1,5log
4x=1,5
log
4x=1
x=4
Edyta− nie pomyliły Ci się ciągi− arytmetyczny z geometrycznym
15 mar 10:38