matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
k20:
Logarytmy; Czy podana równość jest prawdziwa? log
3
4 + log
9
4=log
1
3
0,125
1
Zrobiłem to zamieniając podstawy logarytmu po lewej stronie na
, ale to dość męczące.
3
Może jest jakiś prostszy sposób, trick?
14 mar 21:15
Eta:
log
3
4=log
3
(2
2
)= 2log
3
2
1
log
9
4= log
3
2
(2
2
) =
*2log
3
2= log
3
2
2
L= 2log
3
2+log
3
2= 3log
3
2
1
0,125=
= 2
−3
8
−3
P=log
1/3
0,125= log
3
−1
(2
−3
)=
*log
3
2= 3log
3
2
−1
L=P
14 mar 21:21
Eta:
n
log
a
m
(b
n
)=
*log
a
b
m
14 mar 21:22
k20:
dzięki wielkie
14 mar 21:26
k20:
jak udowodnić ten wzorek?
16 kwi 21:23