Wykladnicze z parametrem
Fixed: Dla jakich wartosci parametru m, m ∊ R, równanie 4
x + (m−2) * 2
x + 4 = 0 ma dwa pierwiastki
rzeczywiste?
Nie wiem czy robie dobrze, ale najpierw przekształcam do kwadratowe poprzez podstawienie
t= 2
x, pozniej licze Δ > 0 i wychodza mi, ze m ∊ (−
∞;2)∪(6;
∞). I teraz nie wiem co dalej
14 mar 21:09
krystek: i t1 i t2 muszą być >0 (wzory Viete'a)
14 mar 21:15
Fixed: 4x + (m−2) * 2x + 4 = 0
(2x)2 + (m−2) * 2x + 4 = 0 2x = t
t2 + (m−2)t + 4 = 0
Δ > 0 ⇔ m2 − 4m + 4 − 16 > 0
m2 − 4m − 8 > 0
m1 = −2
m2 = 6
Dokonczysz? Bo ja chyba dalej nie czaje
14 mar 21:23
Fixed: Oops... to wystarczy teraz ze t
1 + t
2 > 0 ⋀ t
1 * t
2 > 0 ?
t
1 + t
2 > 0 ⇔ 2 − m > 0 ⇔ m < 2
t
1 * t
2 > 0 ⇔ 4 > 0
I tyle?
14 mar 21:26
krystek: 4−16=−12Popraw
14 mar 21:40
krystek: Tak,ale uwzglednij błąd
14 mar 21:41
Fixed: No tak, machnąłem sie przy przepisywaniu z zeszytu.
Dzięki za pomoc
14 mar 22:09
krystek: Ok. Powodzenia!
14 mar 22:10