podaj równanie okręgu o środku S(3,2) stycznego do osi a) OY b)OX
katarzyna: witam bardzo proszę o pomoc, rozwiązanie i wytłumaczenie wraz ze wzorami bo kompletnie nie wiem
jak się za to zabrać..
14 mar 21:06
Eta:

1/ S(3,2) r= 3 o: (x−3)
2+(y−2)
2=r
2= 9
14 mar 21:13
krystek:

Masz równanie okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 gdzie a=r b=r i punkt A należy do okręgu
14 mar 21:14
Eta:

S(3,2) r= 2 to o: ................
14 mar 21:14
dero2005:

r =
√(2−2)2 + (3 −0)2 =
√9 = 3
S(a, b) = (3, 2)
(x − a)
2 + (y −b)
2 = r
2
(x − 3)
2 + (y − 2)
2 = 9
14 mar 21:17
dero2005:

drugie zrób na podstawie pierwszego
14 mar 21:18
Mila:

a)
Promień prostopadły do OY w punkcie styczności
R=3
S=(3,2)
(x−3)
2+(y−2)
2=3
2⇔
(x−3)
2+(y−2)
2=9
b)
Promień prostopadły do OX w punkcie styczności
r=2
(x−3)
2+(y−2)
2=2
2
(x−3)
2+(y−2)
2=4
14 mar 21:21
Mila: OOOOOOOOOO!
14 mar 21:45