Rozwiązaniem równania
mała_1: 2(x−2)
2=(x−2)(x+3)
2(x
2−4x+4)=x
2+3x−2x−6
2x
2−8x+8=x
2+x−6
ps i dalej cos robie źle bo nie wycodzi mi poprawna odpowiedź może ktos mi pomoże

?
14 mar 21:03
Fixed: A ile ma wyjść?
14 mar 21:04
bezendu:
2(x2−4x+2)=x2+3x−2x−6
2x2−8x+4=x2+x−6
2x2−8x+4−x2−x+6=0
x2−9x+10=0
teraz policz Δ
14 mar 21:06
mała_1: x=2 i x=7
14 mar 21:07
bezendu: 2(x2−4x+4)=x2+3x−2x−6
2x2−8x+8=x2+x−6
2x2−8x+8−x2−x+6=0
x2−9x+14=0
14 mar 21:08
Saizou : 2(x−2)2−(x−2)(x+3)=0
(x−2)(2(x−2)−(x+3))=0
(x−2)(2x−4−x−3)=0
(x−2)(x−7)=0
x=2 x=7
14 mar 21:09
bezendu:
Δ=9
2−4*1*14=25
√Δ=5
14 mar 21:09
mała_1: ok dzięki wam bardzo
14 mar 21:12