Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z góry.
wajdzik: Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z góry.
Muszę przyznać, że źle zacząłem dział: "ciągi". Nie mogę zrozumieć dużej ilości rzeczy.
Kolejny przykład:
an=6−7n2
A więc najpierw założenie: 0≤7n2(?) , mnożymy obustronnie przez (*−1) 0≥−7n2.
Kolejna sprawa. Co tutaj możemy teraz dodać obustronnie?
Z góry dziękuję.......
14 mar 20:58
wajdzik: Tutaj mam już kolejny przykład, rozwiązałem go aczkolwiek nie wydaje mi się, że jest dobrze
zrobiony:
an=−n2+2n−1
0≤n2−2n 0≥−n2+2n −1≥−n2+2n−1 −1≥an
Ciąg (an) określony wzorem ogólnym an=−n2+2n−1 jest ograniczony z góry przez liczbę 1 oraz
każdą liczbę większą od liczby 1.
14 mar 21:04
wajdzik:
14 mar 21:07
Mila: an=6−n2
wykres ciągu jest zawarty w wykresie funkcji kwadratowej
f(x)=6−x2, która ma wartość największą (a=−1<0)
w wierzchołku paraboli , jest ograniczona z góry to i ciąg jest ograniczony z góry.
14 mar 21:07
wajdzik: A co do drugiego przykładu?
14 mar 21:17
wajdzik:
14 mar 21:22
Artur z miasta Neptuna:
A niby skad n
2−2n jest wieksze rowne 0

Niech n=1 i buuumm nie pasuje
14 mar 21:23
wajdzik: No tak, to prawda. To co proponujesz w takim razie?
14 mar 21:25
Mila:

an=−n
2+2n−1
f(x)=−x
2+2n−1
x
w=1 to y
w= ograniczona z góry , to i ciąg ograniczony z góry
a
1=0 największa wartość
(Oblicz wartość największą)
14 mar 21:26
PW: Ciąg an=−n2+2n−1 oszacowałeś całkiem fachowo o 21:04, brawo. Tylko niepotrzebnie wycofałeś
się z odpowiedzi, że ograniczeniem z góry jest liczba (−1). Myślę, że to literówka,
rozumowanie piękne.
Oczywiście Mila podpowiada dobry "uczniowski" sposób − odwołać się do własności funkcji
kwadratowej − akurat dla tego ciągu bardzo dobre wyjście.
14 mar 21:27
wajdzik: Dzięki wielkie, gdyby nie Wy to kruchutko by ze mną było. Zabieram się dalej do pracy.
14 mar 21:33
Artur z miasta Neptuna:
Mozna tez bylo zbadac monotoncznosc tego ciagu ... Latwo wychodzi ze jest on malejacy ... ciag
malejacy jest ograniczony z gory przez a1 ... koniec zadania
14 mar 21:35
PW: O, licho, nie zauważyłem. Oczywiście nierówność n(n−2)≥0 dopiero od n=2, Artur ma rację. Trzeba
by jako ograniczenie z dołu wybrać najmniejszą z liczb ao, a1 i (−1).
wajdzik, i tak Cię chwalę, bo szybko się uczysz, odrobinę więcej uwagi i będzie świetnie.
14 mar 21:37
PW: Coś dzisiaj jestem rozkojarzony, napisałem "z dołu" zamiast "z góry", chyba na dzisiaj muszę
skończyć.
14 mar 21:42